Świergot ptaków – co oznacza?

Bocian biały to ptak z rodziny bocianowatych, który ma stosunkowo szeroki zasięg występowania. Jest to gatunek, który spotkać można w szczególności na obszarze środkowej i wschodniej Azji, Półwyspu Pinerejskiego, Półwyspu Bałkańskiego, Azji Mniejszej i Azji Środkowej oraz Północnej Afryki. Bociany białe przyzwyczaiły się do wilgotnych terenów nizinnych, które porośnięte są niezbyt wysoką roślinnością, natomiast niezwykle często zagnieżdżają się niedaleko obszarów zamieszkałych przez ludzi.

Swoje gniazda bociany białe tworzą zwykle na wysokich drzewach czy też różnorodnych słupach i kominach. Budują kolistego kształtu gniazda, których średnica mierzy przeważnie około 1,5 metra. Ulubionym przysmakiem bociana białego są drobne bezkręgowce, płazy, niewielkich rozmiarów gady, ryby, lub też nawet mniejsze gryzonie. Gatunki tego ptaka osiągają szalenie często nawet do 100 centymetrów długości. Również rozpiętość skrzydeł tego przedstawiciela bocianowatych jest imponująca- może sięgnąć nawet 200 centymetrów.

Świergot

Bocian biały to gatunek ptaka, który charakteryzuje się takim samym upierzeniem u dwóch płci. Głowa, tułów oraz brzuch bociana białego są białe, natomiast na skrzydłach posiada czarne lotki. Kontrastem są czerwone nogi i dziób, dzięki którym ptak ten jest bardzo łatwy w rozpoznaniu. Lęg bociana białego ma miejsce raz do roku.

Przypisywane bocianowi „klekotanie” to oznaka jego okresu godowego, który kończy się zwykle wysiadywaniem (przez okres od 31 do 41 dni), a później zniesieniem  przez samicę od 3 do 5 jaj. Bocian biały dorasta do samodzielnego życia w mniej więcej siedemdziesiątym dniu od urodzenia. Ptaki te nie przepadają za chłodnym kliamtem, dlatego w tym Czaje rozpoczyna swoją podróż w stronę odpowiadającej im pod względem temperatury Ameryki Południowej.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *