Ile ważą ptaki?

Zimorodek to bardzo uroczy ptak, który z dumą reprezentuje rodzinę zimorodkowatych. Jest to rybożerny ptak o nie za dużych rozmiarach. Środkowa Europa, północna Afryka, a także południowa Azja, to najczęstsze obszary występowania tych osobników. Regularne wędrówki nie są bez wątpliwości normalne dla natury zimorodka. Niektóre osobniki decydują się na zimowanie nad zamarzającymi zbiornikami wodnymi, inne zaś podróżują do południowej części lęgowego areału.

Biototypem zimorodka są czyste, lądowe wody, które zwykle mają dość strome brzegi ze zwisającymi korzeniami i gałęziami. Zimorodki wykorzystują je jako idealny punkt obserwacyjny. Krępa sylwetka oraz krótki ogon to dwie charakterystyczne cechy, które opisują budowę ciała tego ptaka. Zimorodek zwyczajny nie wykazuje także wyraźnego dymorfizmu płciowego. Samiec i samica nie są natomiast w 100% jednakowe.

Wielkość ptaków

Dorosła samica zimorodka zwyczajnego ma czerwonawą żuchwę, która u samca, tak samo zresztą jak cały dziób, jest w kolorze czarnym. Zimorodek posiada niebieskawo-zielony głowę i grzbiet, którego środek przechodzi w przepiękny kolor błękitny. W identycznym kolorze są także sterówki zimorodka. Sama sylwetka zimorodka jest dosyć nieproporcjonalna. Długość tułowia jest równa długości samej głowy i dzioba.

Zazwyczaj zimorodek osiągaj maksymalnie 17 centymetrów długości, a masa jego ciała nie wychodzi poza 56 gram. Samotny tryb życia kończy się dla tych osobników z przyjściem lutego, ponieważ to dokładnie w tym czasie zaczyna się ich okres godowy. W świecie zimorodków to samica ma zachwycać się nad urodą swojego partnera, który, poprzez charakterystyczne kiwanie ciałem, prezentuje swoje wszystkie wdzięki osobnikom przeciwnej płci.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *